Harry-Potter

Harry Potter
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share
 

 Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Posts : 7
Join date : 2008-01-14

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore Empty
PostSubject: Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore   Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore Icon_minitimeWed Jan 16, 2008 9:51 pm

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore este un personaj din seria de cărţi Harry Potter. Este directorul şcolii Hogwarts şi mentor al lui Harry. Era profesor de Transfigurare pe vremea când a fost deschisă Camera Secretelor, iar părinţii lui Harry erau elevi la şcoală.

Considerat cel mai puternic vrăjitor din lume, Dumbledore este binevoitor şi excentric, un vrăjitor în stil Merlin. Se spune că Dumbledore este singurul vrăjitor de care Voldemort ("Cap-de-mort") se teme. În lupta sa împotriva lui Voldemort, a înfiinţat organizaţia Ordinului Phoenix.

Cuprins
1 Descriere
2 Familia
3 În filme
4 Derivaţia numeluiDescriere
Dumbledore este descris de către J. K. Rowling ca fiind un om înalt, slab, cu păr lung şi argintiu, barba lungă. Are ochii albaştri, un nas lung şi coroiat (arătând de parcă s-ar fi rupt de cel puţin două ori) şi degete lungi. Poartă ochelari în formă de semilună. A afirmat odată că ar avea deasupra genunchiului stâng, o cicatrice care este o hartă perfectă a metroului Londonez!

Cardul dedicat din broscuţele de ciocolată relevă despre Dumbledore atât detalii istorice (de exemplu, că în 1945 Dumbledore l-a înfrânt pe vrăjitorul întunecat Grindelwald, că a colaborat în domeniul alchimiei cu Nicholas Flamel, sau că a descoperit nu mai puţin de douăsprezece utilizări pentru sângele de dragon), cât şi amănunte minore despre personalitatea sa (cum că îi place muzica de cameră şi bowling-ul cu zece popice).

De asemenea, are o mare afinitate către dulciurile magice şi non-magice şi uneori foloseşte denumirile acestora drept parolă pentru statuia (denumită ulterior gargui, în engleză: gargoyle) care servea drept paznic al căii de acces spre biroul său de director al Hogwarts (de exemplu, "şerbet de lămîie"). Nu-i mai plac jeleurile cu toate aromele de la Bertie Botts, de când a nimerit una cu aromă de vomă... Aroma sa favorită pentru un gem este de zmeură.

Avertisment sinopsis! Urmează detalii despre naraţiune şi/sau deznodământ.
În cazul în care credeţi că acestea v-ar strica plăcerea savurării poveştii, pe care nu o cunoaşteţi încă, ar trebui să evitaţi citirea subcapitolului.
Printre vastele sale cunoştinţe se află un număr impresionant de limbi străine şi abilitatea de a deveni invizibil fără a folosi o mantie de invizibilitate. După informaţiile de pe site-ul oficial al scriitoarei Dumbledore s-a născut în anul 1881 (a decedat la vârsta de 116 ani).

Se crede despre Dumbledore că a fost un Cercetaş la vremea sa, şi este posibil ca de aceea el să aibă o afinitate către Cercetaşi. Dumbledore s-a reîntors la Hogwarts după 75 de ani de la absolvire, pentru postul de profesor de Transfigurare, iar mai târziu a devenit Director Adjunct, în care calitate a început să atragă potenţiali elevi.

Una dintre sarcinile lui Dumbledore a fost să-l găsească pe Tom Marvolo Riddle/Tomas Dorlent Cruplud, pe când acesta încă nu era Lordul Voldemort/Cap-de-Mort, şi să-i ofere un loc la Hogwarts. Tom Riddle trăia într-un orfelinat de Încuiaţi, unde descoperise că are puteri neobişnuite, neştiind însă că mama sa fusese vrăjitoare.

Patronusul lui Dumbledore are forma unei păsări Phoenix. Arma lui preferată pare să fie focul: în luptă cu Voldemort a folosit o frânghie de foc, în peşteră a folosit focul împotriva Inferilor, iar când i-a demonstrat lui Tom Riddle/Cruplud puterile magice a făcut-o dând foc dulapului din cameră.

Dumbledore a avut trei ocazii să devină Ministru al Magiei, dar mereu a refuzat. Dumbledore deţine Ordinul lui Merlin, Clasa Întâi, este Vrăjitor-Şef al Vrăjustiţiei (engleză: Chief Warlock of the Wizengamot) şi face parte din Confederaţia Internaţională a Vrăjitorilor. Deşi a fost concediat de două ori din postul de director, de fiecare dată a revenit.

După moartea părinţilor lui Harry, soarta bebeluşului a devenit responsabilitatea lui Dumbledore; astfel, el a luat decizia ca Harry să fie dus la singurele sale rude de sânge: Vernon şi Petunia Dursley.

Dumbledore a fost cel care a descoperit cum îşi asigurase Voldemort supravieţuirea, în speranţa atingerii imortalităţii: folosind Horcrux-uri (obiecte magice, create prin folosirea Artei Negre în momentul săvârşirii unei crime premeditate; acest Horcrux reprezintă un recipient în care vrăjitorul ucigaş îşi ascunde o parte a sufletului, urmând să păstreze obiectul "la loc sigur"). Unul dintre Horcrux-uri a fost jurnalul lui Tom Riddle, pe care l-a distrus Harry în Harry Potter şi Camera Secretelor, iar un al doilea (un inel care aparţinuse lui Salazar Slytherin/Viperin, şi care ajunsese în posesia familiei lui Voldemort) l-a distrus Dumbledore în Harry Potter şi Prinţul Semi-Pur.


Familia
Albus Dumbledore s-a născut în anul 1881, fiind fiul lui Percival Dumbledore şi Kendra Dumbledore. Trei ani mai târziu s-a născut fratele său, Aberforth, iar după acesta, un an mai târziu, sora sa Ariana. Trei copii Încuiaţi au atacat-o pe Ariana, pe când aceasta avea 6 ani, după ce au văzut-o folosindu-şi puterile magice. Ca rezultat al acestui atac, ea a rămas marcată pentru tot restul vieţii. Majoritatea timpului era o persoană blândă, speriată şi inofensivă, dar uneori avea momente de agresivitate şi magie necontrolabilă. Tatăl lui Albus, Percival, i-a atacat pe cei trei tineri Încuiaţi, în semn de răzbunare şi a fost condamnat pe viaţă la Azkaban, unde a decedat. Pentru a preveni ca tânăra Ariana să fie internată la spitalul St. Mungo's Hospital for Magical Maladies and Injuries, Kendra şi-a mutat întreaga familie în satul Godric's Hollow/Peştera lui Godric, şi boala fetei a fost ţinută secret. Vecinii credeau că Ariana era un Squib/Non. Secretul a fost păstrat până când Kendra a fost ucisă într-o explozie de magie necontrolată de fiica ei.

Dumbledore moare în Harry Potter şi Prinţul Semi-Pur, ucis de Plesneală (en:Severus Snape) în turnul de Astronomie.


În filme
În primele două părţi din filmele Harry Potter, Dumbledore a fost jucat de actorul Richard Harris, dar acesta a încetat din viaţă în 2002 din cauza bolii Hodgkin. Michael Gambon a preluat rolul de-a lungul următoarelor trei filme, şi se pare că tot el va continua şi pentru ultimele două. Prima dată rolul i-a fost oferit lui Patrick McGoohan, însă a refuzat rolul din motive de sănătate. Iniţial Richard Harris a refuzat rolul din aceleaşi motive, de sănătate, însă nepoata sa în vârstă de 10 ani i-a spus că nu va mai vorbi niciodată cu el dacă nu acceptă rolul.


Derivaţia numelui
Dumbledore poate proveni de la cuvântul englezesc "bumblebee" (însemnând bondar). Albus are probabil origine latină (însemnând desigur alb) şi semnificând bunătate. Wulfric este înrudit cu nordicul "Beowulf" şi înseamnă puterea lupului. Etimologia numelui Brian este obscură, iar Percival provine de la un nume vechi francez, fiind similar fonetic cu expresia englezească 'pierce the veil' ("străpunge vălul"!). Percival este de asemenea numele unuia dintre cei mai curajoşi cavaleri ai regelui Arthur.


Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore Albusdumbledoresized
Back to top Go down
View user profile http://harry-potter.iftopic.com
 
Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Brian Brake - Lens on the World Exhibition at the Auckland Art Gallery
» Brian Gartside
» Brian C Day - Norfolk.
» Brian Fox: Dead Ringer & Outlaw Trail
» Entry #51 Discussion

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Harry-Potter :: Harry_Potter :: -=Biografii=--
Jump to: